Od początku 2024 roku mieszkańcy Polski doświadczają znaczącego wzrostu cen za wodę i ścieki oraz…
Tak, cięcie strumieniem wody jest znacznie bardziej wydajnym procesem niż tradycyjne cięcie nożem pod względem higieny, precyzji, konserwacji, oszczędności energii, a także redukcji kosztów. Jest to również proces zatwierdzony przez administrację żywności i leków, co gwarantuje bezpieczeństwo jego stosowania w przemyśle spożywczym. Firmy w przemyśle spożywczym zaczynają to dostrzegać, co prowadzi do rosnącej popularności cięcia strumieniem wody w przemyśle spożywczym.
Aby zrozumieć technologię stojącą za cięciem strumieniem wody, należy przyjrzeć się głównym komponentom składającym się na maszynę do cięcia strumieniem wody :
Porcjowanie jest podstawową funkcją w przemyśle spożywczym. Każda pojedyncza porcja musi mieć taką samą wielkość i wagę. Jeśli nie zostanie to zrobione prawidłowo, później mogą wystąpić problemy z pakowaniem. Cięcie żywności strumieniem wody jest bardzo precyzyjne i daje identyczne porcje przy znikomym wysiłku.
Cięcie wodą żywności strumieniem wody jest procesem cięcia na zimno, co oznacza, żepodczas pracynie generuje dużo ciepła . Wysoka temperatura w tradycyjnych systemach cięcia nożami możeszybciejzużywaćczęści maszyny , wypaczać je i prowadzić do niedokładnych cięć. Wszystkich tych problemów i związanych z nimi kosztów można uniknąć dzięki cięciu strumieniem wody.
W przemyśle spożywczym stosowany jest wyłącznie proces cięcia czystą wodą . Oznacza to, że woda w strumieniu została dokładnie oczyszczona, czasami przy użyciu zaawansowanych metod, takich jak dejonizacja i odwrócona osmoza. Gwarantuje to, że nie zanieczyszcza powierzchni żywności, której dotyka. W rzeczywistości jest to o wiele bardziej higieniczne niż tradycyjne systemy cięcia ostrzem, ponieważ powierzchnie ostrzy są podatne na obecność bakterii.
Stosowanie ostrzy zwiększa również ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego, jeśli przemysł przetwarza różne rodzaje produktów spożywczych. Cięcie strumieniem wody wykorzystuje ciągły strumień wody, dzięki czemu można je bezproblemowo stosować do różnych rodzajów żywności bez zanieczyszczenia krzyżowego.
Ze względu na zwiększoną higienę i warunki sanitarne, a także eliminację zanieczyszczeń krzyżowych, artykuły spożywcze cięte strumieniem wody mają zwykle dłuższy okres przydatności do spożycia. Można to zaobserwować zwłaszcza w przypadku świeżych produktów, które przy cięciu strumieniem wody wykazują minimalne przebarwienia lub utlenianie.
W przemyśle spożywczym często istnieje potrzeba wycinania bardzo specyficznych i niestandardowych kształtów. W przypadku tradycyjnych ostrzy może to być dość trudne , a to często ogranicza projekt. Niezwykle mały rzaz oferowany przez technologię cięcia strumieniem wody zapewnia, że skomplikowane kształty można uzyskać z dużą precyzją. Nie ma rozmazywania i nie trzeba przerabiać krawędzi.
Ta precyzja to właściwie jedna z kolejnych zalet. Mały rzaz oznacza, że krawędź tnąca ma mniejszą powierzchnię. Generuje to bardzo mało odpadów podczas porcjowania lub krojenia i w dużym stopniu minimalizuje ilość odpadów .
Tradycyjne systemy cięcia nożem wymagają wielu czynności konserwacyjnych, jeśli chodzi o ostrzenie lub wymianę powierzchni tnących. W procesie cięcia czystą wodą nie stosuje się ostrzy . Dzięki temu nie trzeba tracić czasu na ostrzenie tępych ostrzy lub wymianę starych.
Brak ostrzy oznacza również, że nie trzeba poświęcać dodatkowego czasu na czyszczenie lub oczyszczanie powierzchni cięcia. Strumień wody jest już oczyszczony i gotowy do użycia na produktach spożywczych.
Tradycyjne ostrza mają różne specyfikacje nacięć ostrza. Mówiąc prościej, stosuje się różne ostrza w zależności od tego, jak cienka ma być każda porcja. W związku z tym wiele czasu poświęca się na wymianę ostrzy, aby dostosować je do celu. Cięcie strumieniem wody może zaoszczędzić czas dzięki regulowanemu rzazowi.
Konserwacja ostrzy w tradycyjnych systemach tnących jest nie tylko czasochłonna, ale i kosztowna. Cięcie strumieniem wody wydaje się kosztowną opcją podczas instalacji, ale jest znacznie bardziej wszechstronne.
Zapewnia to doskonałe cięcie przy rozsądnych kosztach operacyjnych . W ten sposób opłacalność jest gwarantowana na dłuższą metę.
W celu zapewnienia wysokiej jakości usługi cięcia wodą niezbędne jest zastosowanie wysokiej jakości garnetu, czyli ścierniwa do obróbki materiałów. Garnet dobrej jakości w rozsądnej cenie dostarcza firma ze Śląska: VentEco – ścierniwa – garnet
Cięcie żywności strumieniem wody opiera się na oprogramowaniu do sterowania ruchem, pozycjonowania dysz i sterowania systemem. Oznacza to, że technik pozostaje w bezpiecznej odległości, co zapewnia bezpieczeństwo i zmniejsza ryzyko wypadków i obrażeń.
Woda i materiały ścierne, jeśli występują, używane w systemie do cięcia żywności strumieniem wody , nadają się do recyklingu. Poza tym proces nie uwalnia kurzu i odpadów żużlowych, które mogłyby zanieczyścić środowisko. Wszystko to, w połączeniu z minimalną generacją złomu, sprawia, że jest to jeden z najbardziej ekologicznych i energooszczędnych procesów cięcia.
Przecinarki wodne mają wiele przydatnych zastosowań w przemysłowym przetwórstwie żywności, ale można je podzielić na trzy kategorie:
Zmagasz się z chronicznym zmęczeniem? Twoje włosy i paznokcie są szorstkie i matowe, a skóra stała…
Europejska paleta transportowa z drewna, o wymiarach 1200 x 800 mm, stanowi normę w sektorze…
Frezowanie komina staje się niezbędne, gdy dokonujemy zmiany kotła grzewczego na model o wyższej mocy.…
W sercu Katowic, gdzie każdy zakątek miasta tętni życiem i rozwija się z każdym dniem,…
Poszukujesz wysokiej jakości rolet zewnętrznych w Szczecinie? Ciesz się ochroną przed słońcem i zachowaj intymność…
Poradnik: Kontrola Zapachów w Oczyszczalniach Ścieków z Użyciem Filtrów Antyodorowych Oczyszczalnie ścieków pełnią kluczową rolę…